Bylo toho hodně? První den klídek, pak na strom a hned půst. Dobře. Dnes ty naše výzvy zase trošku zklidníme.
Jestli máš za sebou 24 hodinový půst, zasloužíš si dobře se najíst. Určitě si něco dobrého dej. Nepřeháněj to ale s množstvím.
Hlavně dnešní Tvojí výzvou je si co nejvíce svého jídla všímat. Jez vědomě.
Své jídlo si nejprve pořádně prohlédni. Jak vlastně vypadá? Jaké má barvy? Jak je nakrájené? Co Ti tvary jednotlivých kousků jídla připomínají? Jaký tvar má hromádka rýže a jak se zrnka sypou? Kam až se zakutálí? Jaká je bramborová kaše, jak je hustá, nebo řídká?
Když už máš prozkoumané své jídlo svým zrakem, zkus použít čich. Každý kousek Tvého jídla voní jinak. Prozkoumávej ty rozdílné vůně, porovnávej je. Hledej zvláštnosti v rozdílech.
Důležitý je také Tvůj hmat. Ideální by bylo, kdybys si dovolil dnes každé své jídlo jíst pouze rukama. Není to nic zvláštního. Chce to možná jen trošku více hygieny, než obvykle a to jak před, tak i po jídle. A v restauraci bych možná doporučil najít si nějaké více skryté místo. 🙂 Odměnou Ti bude, že budeš, možná prvně v životě, zkoumat svým hmatem jednotlivá jídla. Jak je asi hladký brambor? Jak drsný povrch má maso oproti zelenině. Jak je teplá polévka, z které nabíráš prsty hladké nudličky. Zkoušej kam až Tě Tvá zvědavost pustí. Možná se Ti to zalíbí tak, že to budeš chtít opakovat častěji. 🙂
Nezapomeň zapojit sluch. Jaký zvuk slyšíš, když kousneš do mrkve a jaký, když koušeš knedlík? Co slyšíš, když se snažíš dostat do úst špagetu? Co slyšíš, když polykáš? Hledej i další zvuky při Tvém jídle. 🙂
Ano, samozřejmě nesmíš zapomenout na chuť. Ale nechej si ji schválně až jako poslední vjem. S tímhle smyslem si při jídle umíme poradit. Není to nic zvláštního. Ale až když použiješ všechny předchozí, chuť necháš čekat na závěr. Možná bude daleko intenzivnější a budeš se divit jak vlastně to, které jídlo chutná.
Věnuj se takto každému svému jídlu během dnešního dne. Jistě chápu, že hmat v restauraci bude těžké používat, ale možná cestu najdeš.
Přeji Ti dnes jen půvabnou, voňavou, hebkou, křupavou a lahodnou krmi.